18.02.2021   Prihaja pomlad in toplejše vreme privabi na ulice veliko število kolesarjev. Zelo pomembno je, da smo na kolesu varni. Kaj je potrebno za varno vožnjo na kolesu, si preberite v nadaljevanju.                                                                                                                                               


Kolo nam lahko služi za aktivno preživljanje prostega časa, prav tako pa ga lahko uporabljamo kot prevozno sredstvo do službe, za dnevne opravke ali krajše kolesarske poti.

V vsakem primeru, pa je za varno kolesarjenje najbolj pomembno, da je kolo tehnično izpravno, mi pa primerno opremljeni. Ker le tako je kolesarjenje lahko prijetno in brezskrbno.

Kolesarji lahko za svojo varnost naredite največ sami, tako da upoštevate prometne predpise.

Po podatkih Agencije za varnost prometa tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila. Od vožnje v nasprotni smeri, do uporabe mobilnega telefona ali prevožene rdeče luči in v zadnjem času tudi uporabo slušalk med vožnjo.

Zato je pomembno, da kolo vozimo po kolesarski stezi, upoštevamo pravila in predpise, če smo na cestišču ter vedno skušamo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu. Se pravilno razvrščamo in pravočasno nakažemo smer pri zavijanju, ponoči in v mraku pa uporabljamo signalizacijo in odsevnike, da bomo dobro vidni in opazni.

Pred vsakim kolesarjenjem, še posebej pa spomladi najprej preverimo tehnično brezhibnost kolesa.


Kolo mora imeti:

- brezhibno delujočo sprednjo in zadnjo zavoro,

- luč bele barve spredaj in rdeče barve zadaj,

- odsevnike na pedalih ali bočno na naperah kolesa

- zvonec

- ustrezno napolnjene pnevmatike

- primerno nastavljeno višino krmila in sedeža(foto: eucbeniki.sio.si)


 

Kolesar pa naj bo opremljen s:

- čelado – ta je za otroke do 18. leta obvezna. Čelada kar do 70% zmanjšuje težo posledic in poškodb glave ob nesreči ali padcu. Priporočena je tudi pri rekreativnem kolesarjenju.

- svetlimi oblačili

- odsevnim brezrokavnikom 

Priporočlljivo je, da je na kolesu tudi ščitnik verige in košarica za prtljago. Vanjo lahko položimo nahrbtnik ali torbo v kateri imamo vodo, majhen prigrizek in v primeru dežja zložljivo pelerino.


Le z vsem tem bo kolesarjenje užitek in kar je najbolj pomembno – kolesarjenje bo varno.

 

Pri BBD smo za vas pripravili linijo kolesarskih oblačil Billys Bike Dress. Oblačila so narejena iz kvalitetnega športnega materiala, ki nudi udobno vožnjo na kolesu, živahnih barv in opremeljena z odsevniki za varno vožnjo,  ter modnega designa.

Najdete jih TUKAJ.

Prav tako lahko naši spletni trgovini kupite košarico za kolo in oblekice za košarico narejene po vaših željah.