03.09.2017   V večini ljudje nedeljo izkoristijo za počitek, opravila na vrtu ali druženje s prijatelji. Sama, lastnica MojPonyja, ob nedeljah najraje kolesarim. In danes si izberem prav posebno pot.                                                                                                                                                                                             
Nekdo mi je enkrat omenil, da od Rogaške Slatine do Bistrice ob Sotli poteka čisto nova, prekrasna kolesarska pot. Radovedna sem, kakšna je, zato Gorazda že navsezgodaj vržem iz  postelje. 

"Pridi, greva."

Vidim, da se mu danes ne da preveč, zato ga moram nekako motivirat.

"Na koncu poti te nagradim," mu pomežiknem. Ne vem, kakšno nagrado ima v mislih ob mojih besedah, vendar se mu oči takoj zaiskrijo. 

"Če bom nagrajen, potem pa greva."

Razložim mu, da se bova peljala proti Rogaški Slatini. Sklepa, da je nagrada kopanje v Termah Olimje in pustim ga v tem prepričanju.

V Rogaški parkirava na Zdraviliškem trgu in iščeva kakršnokoli oznako o kolesarski stezi. Nikjer ni nobene table. TIC je zaprt, zato pogumno stopiva v  Grand hotel Rogaška. Prijazna receptorka naju založi z zemljevidi in naju usmeri do poti.

"Proti Rogatcu peljita, mimo Afrodite in nogometnega igrišča. Samo rdeče steze se držita."

Ubogava jo in kmalu se pred nama prikaže prečudovita kolesarska pot.


Zelo prijetno sem presenečena. Dvosmerna kolesarska pot je res fantastična in veliko več, kot sem pričakovala. Popolnoma varna. Prekrasna. In niti malo zahtevna. No, razen par majhnih vzponov.

Na poti se ustaviva pri Vonarskem ribniku. Dobro, da imam s seboj malico. Sedeva na klop in ob ribniku molče pojeva jabolko. Tiho je in mirno. Popolna idila. 


Ne zadržujeva se preveč, čeprav bi na klopci lahko sedela ves dan. Pomalicava in se odpraviva naprej proti Podčetrtku, kamor pelje pot. 

Ko peljeva mimo Aqualuna parka, si ne morem pomagati in pred veliko King Cobro (tobogan) naredim slikico. Poguma, da bi se kdaj spustila po kraljevi kobri, tako ali tako nimam. Raje jo opazujem iz varne razdalje. 


Zaokroživa s kolesi po termalnem parku in nadaljujeva pot proti Bistrici.  Na rondoju, v Podčetrtku, namesto naravnost, peljem desno proti Olimju. Gorazdu se že počasi svita kam greva.

"V Čokoladnico me pelješ za nagrado?"

Pokimam in gonim pedalke na vso moč, da bi bila hitro pri sladki pregrehi.

"Je še daleč do sladke čokolade?" vprašam.

"Nee, ni več daleč" me potolaži Gorazd. 

Ko nekaj časa goniva, spet nestrpno vprašam ali je še daleč.

"Ne, ni več daleč" ponovno odgovori  Gorazd.

"Kot Papa Štrumf zveniš," mu jezno odgovorim. "Ne vem zakaj se mi je zdelo, da bo bližje."

"Še malo in bova pri samostanu", odgovori Gorazd. "Veš, da je tam ena izmed najstarejših lekarn v Evropi?"

"Vem, da je tam čokolada." mu smeje odvrnem.

Peljeva naprej, mimo Halerja in Amona, pa še naprej. Z avtom se je zdelo vse bližje. Z MojPonyjem pa niti ne. Goniiva, da sva vsa zasopihana, dokler  končno ne prigoniva do Čokoladnice

Nisem velika ljubiteljica klasične čokolade, obožujem pa praline. Toda ko stopim noter in zagledam čokolade polne vitrine, se mi sline ne nehajo cediti. Praline, črne in mlečne, z lešniki, ingverjem, figami in likerjem, romajo v škatlico. Njami!


Vožnja nazaj poteka veliko hitreje, saj pot vodi večinoma navzdol. Sladka čokolada še dodatno pospeši lakoto, zato se ustaviva pri gostišču Haler na golažu in žgancih.  MojPony in PonyBlu sta glavna atrakcija na parkirišču. Vsi ju hodijo gledat. 

"A to je novi Pony?"  "Pa ni težko gonit tako malo kolo?" "Od kod pa sta prišla?' dežujejo vprašanja z vseh strani.

Meni se zdi, da Ponyja res ni težko gonit. Mogoče ravno zaradi manjših koles. Meni je Pony zakon. MojPony pa tako ali tako nima konkurence.


Bistrice ob Sotli tokrat nisva videla. Nazaj beživa pred dežjem. Ali pa je dež bežal pred nama? Kakorkoli že, pobegnili smo eden drugemu. Za trenutek se ustaviva le še na Sotelskem jezeru, kjer jezera ni, jaz pa jo skoraj ucvrem v drugo državo. 


Do Rogaške nazaj prikolesariva zadovoljna, polna novih vtisov in s čokolado v ustih.

Prevoženi kilometri pa si tokrat zaslužijo namakanje v toplicah.

Pot:  Rogaška Slatina - Podčetrtek - Olimje in nazaj. V kolesarskem vodiču je pot označena s številko 1

Težavnost: večino lahka pot poteka ob železnici, razen nekaj kratkih vzponov pred Vonarskim ribnikom. Pot od Podčetrtka do Olimja se tudi ves čas rahlo vzpenja.

Opis: Pot poteka iz Rogaške Slatine (začne se pri nogometnem igrišču), mimo Term Olimje, pri Podčetrtku se v rondoju držite desno in peljete v smeri Olimja. 

Načrt poti: