28.04.2019   Ste že bili na kolesarskem festivalu "I bike Budapest"? Fantastičen dogodek, kjer se v glavnem mestu Madžarske zbere tudi do 10.000 kolesarjev, ki potem kolesarijo po mestnih ulicah. To preprosto morate doživeti! Kako, si preberite v nadaljevanju.                                                                                                                                        

Vsako leto se v madžarski prestolnici Budimpešta odvije kolesarski dogodek z nazivom "I bike Budapest".
Dogodek mi mimogrede omeni Josip iz  Mariborske kolesarske mreže in zdi se mi zanimiv. Z MojPonyjem sva nazadnje bila na organiziranem dogodku na Vršiču. Čas je, da poizkusiva nekaj drugačnega.

Brskam po internetu za informacijami in najdem njihovo spletno stran. Vse v madžarščini. Nimam blage veze kaj piše.
Iščem angleški prevod in ga sprva ne najdem, zato si vse prevedem kar z googlom. Prevod je smešen, ampak dobim glavne podatke.

Datum: 28.april 2019

Ura: 15,00

Kraj: Budimpešta

“Kaj je sploh to?” vpraša Gorazd

“Kolesarski festival” odgovorim.

“Ja, ampak kako to zgleda?”

“Nimam pojma, vem samo da kolesariš po Budimpešti.”

“Ok.” reče, kar pomeni da se strinja. Torej greva!

Odločiva se, da bova krenila čimprej. Festival se prične ob 15h. In prej si želim še ogledati Budimpešto.
Ampak dva zaspanca, se zbudiva šele ob 8h in preden spakirava stvari, je ura že 10 dopoldne. Še sreča, da na avtocesti ni nobene gneče. Vmes imava čas skočiti še na obalo Blatnega jezera. Tam se malce sprehodiva ob jezeru in nato pičiva dalje.

V Budimpešto prideva ob 13,30. Parkirava kar pod mostom blizu Margaretinega otoka, kjer se vse prične. V Budimpešti je parkiranje v nedeljo brezplačno, zato je kar gneča. Ampak hitro nama uspe najti parkirni prostor.


Nimam pojma kje je center, prvič sem v Budimpešti. Ne vem niti tega ali sem v Budimu ali Pešti. Pogooglam nekaj osnovnih podatkov in snamem zemljevid, medtem, ko Gorazd razloži kolesi.

Kreneva proti centru (Pešti) in v majhnem lokalu na glavni ulici spijeva kavico. Ker naju ura priganja, nimava veliko časa za ogled mesta. Odpeljeva se na Margaretin otok, kjer je zbor kolesarjev. Vreme je sončno, čeprav malce piha. Kar nekaj kolesarjev je že na otoku. 

Peljeva po stezi med zelenico (Margaretin otok je v bistvu park) in kmalu vidiva vso veličastnost tega dogodka. Kolesarji se trumoma valijo v park. Mali, veliki, ženske, otroci, moški, našemljeni, nasmejani, na pol goli, do vratu zapeti….vsi z enim samim ciljem. Kolesariti po mestnih ulicah Budimpešte. Pokazati, da smo kolesarji enakovredni udeleženci v prometu.

Tokrat tudi močnejši.

Več 10.000 nas potuje po glavnih budimpeštinih ulicah. Ustavimo ves promet, zasedemo mostove in tunele in drvimo proti parku na drugi strani mesta.


Nekje na pol poti zaslišim slovenščino.

»Glej, ki se srečamo mariborčani!«

Zagledam znanca Jerneja, ki tudi kolesari.  Skupaj ob pogovoru prevozimo kar nekaj poti. 

Vozimo skozi mesto, po glavnih ulicah. En pas ceste je zaprt za promet, druga polovica je polna avtomobilov, ki potrpežljivo čakajo v koloni ali se po polžje premikajo.  Ljudje nam trobijo in nas veselo pozdravljajo, mi cingljamo nazaj.  

Občutek je fenomenalen. Gorazd dvigne obe roki, preden zapeljeva v tunel. Potem peljemo naprej čez glavni most ter čez center mesta do mestnega parka (Varosliget), kjer je že zbranih večina kolesarjev. 

Glasba se vije iz zvočnikov, kolesarji malicajo in pijejo pivo. Vsi se zabavajo, kjub temu, da iz oblaka nad nami kapljajo dežne kapljice. 

Škoda, da ne moreva ostati, vrniti se morava nazaj domov. 

Ravno pospraviva kolesi na kombija, ko se ulije. Odločiva se, da ne greva več v center, saj zelo piha in mi hoja po dežju ne paše.  Znamenitosti Budimpešte bodo pač morale počakati.

Na Tripadvisorju najdem nekaj naslovov dobrih restavracij in kar z avtom se odpeljeva do prve naključno izbrane. Spet nimava težav s parkiranjem.  Kot da bi parkirišče pred gostilnico čakalo na naju.

Barka Bistro Budapest wine and foodTukaj se ustaviva.

Naročiva si gulyás (golaževo juho), ki jo enostavno moraš probati, če si na Madžarskem. Razdeliva si jo, zato ostane prostor še za šmorn z rumovo marmelado. Če bi bilo vljudno, bi na koncu  polizala še krožnik, tako je bilo dobro. 

Zraven si naročiva še deci vina. Ne, tega pa si ne deliva, ampak imava vsak svoj kozarec. :-)


Potem kreneva nazaj in še pred polnočjo prispeva domov.

Polna sem vtisov po preživetem dnevu. Res je neverjeten užitek kolesariti v takšni množici kolesarjev. 

Za ogled Budimpešte pa tokrat žal ni bilo časa, zato se bo treba v to mesto še vrniti.

Zagotovo pa se vrneva naslednje leto na "I bike Budapest."


Kraj:  Budimpešta

Pot:  I bike Budapest - festival kolesarjenja. Festival poteka vsako leto zadnji teden v aprilu.

Težavnost: lahka pot po mestnih ulicah Budimpešte

Opis: zemljevid priložen. Nekje na sredini mi je zatajila navigacija, ker ni bilo signala, zato ravna črta na zemljevidu.

Zanimivosti: Parlament, Budimski grad, Verižni most, Ulica Vaci, in še veliko tega, kar si bom morala ogledati ob naslednjem obisku Budimpešte