01.01.2021   Vsako leto, na novoletni dan z MojPonyjem nekam pobegneva. Predlani sva šla samo do mesta (Maribor), lani sva jo mahnila na obalo, v Koper. 

Kam sva jo mahnila letos, si preberite v nadaljevanju.                                                                                                                                             

Letos je stvar malce bolj zakomplicirana. Zaradi corone.  Ampak na srečo omejitev med prazniki ne velja. 

Tako z Gorazdom, ne tako zgodaj kot sem sicer planirala, naloživa kolesi na kombija in se odpeljeva.....na Ptuj. Aplikacija za vreme kaže, da bo sonce tam najdlje sijalo in zato je izbira kraja lažja. Poleg tega po avtocesti iz Maribora na Ptuj prideva v slabih 15 minutah, kar je pomembno, saj ne izgubljava časa s potjo.

Na Ptuju parkirava na parkirišču v centru, pred podhodom in kreneva počasi skozi mesto. Sonce sije zato ni hladno.

"V kateri smeri greva?" vprašam Gorazda in peljem dalje proti centru mesta. Hitro, pod veliko smreko na trgu, zagledam Božička. 

Ustavim se in še preden se zavem Božiček zgrabi MojPonyja.  :-)  

Po fotografiranju se odpeljeva naprej skozi mesto, pa pod gradom, nazaj do parkirišča. Mesto je presenetljivo polno. Tudi nekaj tujih pogovorov slišim. Ljudje se nama nasmihajo in naju prijazno pozdravljajo, ko peljeva mimo. 

Gorazd predlaga da se zapeljeva proti jezeru in strinjam se z njim. 

Pri jezeru pa ni tako prijetno lepo.  Sonca več ni in piha hladen veter. Zato ne greva okrog jezera (to furo sva prevozila pred časom), pač pa sedeva na plažo in pomalicava. 

Gorazd banano, jaz pa seveda na furi ne morem brez Kviki Grica.  Z mano gre na vsako MojPony furo.

Po malici kreneva nazaj proti mestu, le da tokrat zavijeva proti Dravi, kjer poteka Drava Bike tour. 

Ko prideva čez most naredim prekrasno fotografijo MojPonyja z Ptujskim gradom za menoj.


Čez most naju pot vodi do Term Ptuj. Če bi bili časi normalni, bi se najverjetneje tukaj ustavila, mogoče šla v savno in na kosilo. Zdaj to ni mogoče.  Terme samevajo, nikjer avtomobila na parkirišču, tu in tam kakšen sprehajajoč par ali družina. 

"Poglej Gorazd, tam je park, greva tja."

Park za Termami se začne z Vetrnico zdravja. V šest krakov vetrnice je združenih šest enostavnih vaj za izboljšanje življenjskega sloga.  Od pravilnega dihanja, gibanja v naravi, pravilne prehrane, nič stresa...ipd. Podrobno prebereva vse in z Gorazdom si obljubiva, da bova v novem letu vse dosledno upoštevala. 

Nato se peljeva po evropski aleji dreves, kjer ima vsako drevo svojo zastavo evropske države. Med njimi je tudi drevo Velike Britanije in z Gorazdom se pošaliva, če bodo drevo sedaj posekali, ker VB ni več v Evropski uniji.

Prideva do golf igrišč, kjer je parkirišče polno avtomobilov in nato spet zavijeva nazaj proti Termam. 

Najdeva še zanimivo Vinsko vas kjer lahko prenočiš v vinskem sodu. Sodi so gromozanski, narejeni še v SFRJ.

Ugibava koliko litrov vina gre v tak sod, pa mi Gorazd pokaže številko na vrhu soda.

"Toliko." Natanko 14.730 litrov.

"To pa ni tako malo" odgovorim in si predstavljam, da bi toliko vina imela za par življenj.

Ker naju že malo zebe, se vrneva v mesto. V želji, da bi dobila kje "coffe to go" prevoziva vse ulice in uličice, vendar kave ne dobiva nikjer. V mestu se sprehaja kar nekaj ljudi in zagotovo bi še kdo spil kavo. Ampak je na novoletni dan vse zaprto.

Zato počasi kreneva nazaj proti kombiju in si kavo privoščiva na črpalki.

Zanimivo je to, da sva Ptuj prekolesarila že nekajkrat, pa vendar sva spet odkrila nove kotičke in kraje, ki jih še nisva videla. 

Če velja rek, da kar počneš prvi dan v letu, boš počel vse leto, potem naju tudi letos čaka veliko novih poti z MojPonyjem. 

Seveda je najbolj pomembno, da ostanemo zdravi in da čimprej zaživimo tako kot prej.

To vse pa z MojPonyjem želiva tudi vam. 

SREČNO 2021!


Kraj:  Ptuj

Opis poti:  po mestu, do Ptujskega jezera, nazaj v mesto, ob reki Dravi po Drava bike tour, čez most za pešče in kolesarje, Terme Ptuj, nazaj v mesto.

Težavnost: lahka pot, cca. 12 km

Zanimivosti: Ranca Ptujsko jezero, Terme Ptuj, Vetrnica zdravja, Aleja dreves Evrope, Golf Ptuj, Vinska vas, Ptujski grad

Načrt poti