16.6.2018   Vzpon na Vršič me je res utrudil. Priznam, potrebovala sem štirinajstdnevni počitek. Toda če ste pomislili: prišla je na Vršič, opravila svojo nalogo, zdaj pa ne rabi več kolesarit, ste se pošteno zmotili.                                                                                                                                         

Ob pripravah na Goni Pony, sem zanemarila vsa druga opravila. Vsi lepi vikendi so bili namenjeni pripravam na Vršič. Doma pa je ostal neurejen vrt, skrhana ograja, zbledela vrtna sedežna garnitura, nepokošena trava.

Zato zadnja dva vikenda namenim zgolj delu v in okoli hiške.

Ampak v petek Gorazda vseeno vprašam ali ne bi sedaj bil že čas za ponoven podvig s Ponyjem.

“Izberi furo in greva.”

In sem izbrala. Furo, s katero se spogledujem že kar nekaj časa, pa nama je še ni uspelo prevozit:  "Štrekna!"

Tokrat grem na furo s Ponyjem - Belkom, od prijateljice, s katerim sem gonila na Vršič, saj MojPony Zelenko na Vršič ni smel, ker ima prestave in je ostal pri njej doma.

Če sem do sedaj poveličevala vse avstrijske kolesarske poti in grajala domačo kolesarsko neurejenost,  sedaj z veseljem in ponosom povem, da se lahko pred Štrekno skrije marsikatera avstrijska kolesarska pot.

Štrekna je od začetka do konca en sam velik užitek.

Speljana po stari železnici, se vije od Gornjega Doliča, kjer lahko na urejenem parkirišču pred gostilno brez skrbi pustiš avtomobil, do Otiškega vrha, kjer je stara železniška postaja.

Vmes pa tuneli, postajališča s čistimi stranišči, prekrasna narava, avtomati s čokoladicami, in tudi motorična steza, nekje na pol poti, ki je trenutno še v gradnji.  24 kilometrov dolga pot, v eno smer, tako ni problem niti za otroke. Ob stezi je tudi sadni nasad jabolk, sliv in hrušk, ki bodo kmalu dozorele in se bodo kolesarji lahko posladkali z njimi.

Skratka - prekrasno. 

Pot ni zahtevna in se hitro prevozi. Mogoče je komu dolgočasna, ker ni krožna, ampak midva  si jo začiniva po svoje. Nazaj grede se ustaviva v Slovenj Gradcu, v starem mestnem jedru.  V mestu je živahno, saj poteka Srednjeveški festival. Tam  se okrepčava z ne preveč srednjeveško hrano, burgerjem, nato pa pot, do avtomobila, nadaljujeva spočita in sita.

Štrekna bo zagotovo, tudi, ko bo v Sloveniji še več takšnih kolesarskih poti,  sodila med najlepše kolesarske steze v Sloveniji.

Je točno takšna, kakšne kolesarske poti morajo biti:  zanimiva, niti malo zahtevna in VARNA!

Primerna res za celo družino.

Zagotovo jo kmalu spet prevoziva, le da naslednjič v obratnem vrstnem redu.