11.6.2021 petek - 1. dan:    Nataša, me je že lani septembra povabila, če grem z njo v mesecu juniju na en poseben vikend. Ker sem bila takrat prosta, Gorazd in otroka pa niso imeli nič proti, da me ne bo doma, sem se odločila da grem.                                                                                              

"Veš kako bo fajn. Ta, reče se mu "Vikend zate", organizira Alenka Košir, saj veš, ko sem ti povedala, da treniram z njo, preko zooma." 

"Aaaaa,  tista, ki je bila poročena z onim smučarjem?"  bolj potrdim kot vprašam. "Ni ona izdala tudi nekaj knjig z zdravimi recepti?

"Ja, z veliko stvarmi se ukvarja. Z zdravo prehrano, telovadbo in še čem. Poročena pa ni več že nekaj časa." odgovori Nataša.

"Kaj prvič organizira ta vikend?" še vedno dvomim.

"Ne, mislim, da jih je bilo že kar nekaj. Super bo, boš videla, program je zelo zanimiv."

"Aja? Program imamo tudi?"

"Seveda. Zato pa se reče "Vikend zate". Sprostili se bova, se zabavali in se tudi kaj naučili."

Prepriča me in v petek dovolj zgodaj kreneva iz Maribora, da ne zamudiva sprejema.

Pred hotelom Histrion naju že čaka nasmejana ekipa Vikenda zate z Alenko in Barbaro (Agencija Privilegium) na čelu.


Vsaka od udeleženk (cca. 50 nas je), dobi darilno vrečko v kateri so kremice in obrazna zaščitna maska Barbarian Fashion ter majhna flaška Martinija.  Ko smo vse zbrane, pred cerkvico Sv. Bernardina nazdravimo na dobrodošlico s ..... KOLAGENOM! Ja, prav ste prebrali. Moram priznati, da še nikoli prej nisem pila kolagena, zato sem presenečena, da niti ni tako slabega okusa. 

Druženje pred cerkvico je prijetno, ampak čaka nas že prvo predavanje. 


Preoblečemo se v športna oblačila in se odpravimo v dvorano. Tam naju že čakata Alenka in Sinta. (Sinta Soekadarova je že četrto leto predavateljica in učiteljica joge na srečanjih z Alenko).

Predavata o pomenu stopal, zato se sezujemo in izvajamo različne vaje, kjer razmigamo gležnja, stopali in prste na nogah. Po dolgi vožnji iz Maribora telovadba neverjetno paše. Nato se premaknemo ven, pred cerkvico in bose hodimo po travi in izvajamo vaje za stopala. Pozabila sem že, kako je hoditi bos v naravi. Obljubim si, da bom to od sedaj počela večkrat. Čutim travo kako me žgečka v stopala in drobne kamenčke, ki me bodejo v peto. 


Ko je telovadbe konec se počutim kot iz enega kosa. Kar žal mi je, da gremo spet v dvorano. 

Sledi predavanje predstavnice podjetja   Sunwarrior o vplivu beljakovin na mladostni videz in po predavanju še pokušina beljakovinskega napitka.  Najbolj mi je všeč okus kava. Odločim se, da proteine kupim, preden se odpravim domov. 

Z Natašo hitro pobegneva v sobo, z željo, da vsaj za par minut zapreva oči in se spočijeva, pa naju že priganja čas. Imamo namreč večerjo in Martini party. Postaven barmen meša Martinije, ostala dekleta so že zbrana in se družijo, ko prispeva na teraso hotela. 


Opazujeva, h komu bi se lahko pridružile, katero na novo spoznale, pa so vse že razdeljene po skupinah. 

Pri vratih zagledam štiri dekleta, ena mi je znana. Nataša pogleda v isto smer in mi namigne naj greva tja. 

"Glej, Nataly je tam." pokaže na družbo h kateri sva namenjeni.

"Jaaaa, saj njo pa poznam, samo se ne morem spomniti kako ji je ime." odvrnem in že greva proti skupini. S štirimi štajerkami: Nataly (mimogrede lastnico znamke Barbarian fashion, ki nam je podarila čudovite maske), Blanko, Andrejo in Katarino se takoj ujamemo in po večerji še dolgo ostanemo v lobiju hotela ob Aperolu in Gin toniku. 

Ko po polnoči z Natašo utrujeni prideva v sobo, skupno ugotoviva, da je prvi dan minil odlično. Spoznali sva super punce in veselim se ostalih dni. Zaspiva kot bi mignil. Najin strah, da bi druga drugo motile s smrčanjem, je čisto odveč.


12.6.2021 sobota - 2. dan

Ko zazvoni ura ob pol sedmih zjutraj,  nisem več prepričana, da sem nad vikendom navdušena. Na vrsti je namreč jutranja joga s Sinto:  "Breath with me". A me nejevolja hitro mine, ko stopim na balkon, v prekrasen sončen dan, s pogledom na morski horizont. 

Joga pred zajtrkom je nekaj čisto novega zame. Saj ne, da nisem jutranji tip, vendar se zjutraj samo pretegnem v postelji, telovadim pa raje tako, da kolesarim. Ampak kar se mora, se mora, zato se z Natašo hitro oblečeva in odideva ven. Na ploščadi pred cerkvico, kjer sonce že pošteno pripeka, so zbrane že skoraj vse udeleženke. Zdaj razumem zakaj tako zgodnja ura za telovadbo. Že pol ure kasneje bi bilo nemogoče telovaditi na vročem soncu.

Joga me počasi pomiri. Raztegujem svoje ude, diham s Sinto in odtavam v čisto svoj svet. Ko je konec in Sinta vpraša kako se počutimo, izstrelim, ne da bi razmišljala: "Lačno!"

Vse se nasmejijo in se strinjajo z mano, da bo zajtrk še kako pasal po jutranji vadbi. Pred zajtrkom, nas za regeneracijo mišic, čaka še  beljakovinski napitek.

Zajtrkujemo res odlično, mize so polno obložene dobrot za vse okuse. 

Zajtrku sledi predavanje z dr.med.spec. Ivico Flis Smaka, o tem kaj se skozi staranje dogaja z našimi hormoni. 

Predavanje me navduši. Zadovoljna pridem do zaključka, da za vse moje neumnosti odslej lahko krivim svoje hormone. Odličen izgovor, ki ga bom zagotovo uporabila še kdaj na otrocih, Gorazdu ali še kje. :-)

Najbolj pa sem vesela, ko nas po predavanju čaka prava proteinska poslastica. Skodelica pudinga in proteinske lučke, ki so mi še posebej všeč, saj je noter veliko ruma, ki ga obožujem. Prav nazaj se držim, da ne pojem vseh, ki so še ostali na pladnju.


Ker imamo nekaj časa zase pred naslednjim predavanjem in večerjo, se z Blanko, Andrejo, Katarino in Natašo odpravimo v Piran na kavo. Seveda imam s seboj oba MojPonyja in navdušenju ni konca, ko se izmenično peljemo na prtljažniku do Pirana. 


Katarina in Blanka uživata na kolesu in ujamem ju na fotografiji. Seveda se tudi želimo slikati skupaj, zato zmotimo gospoda (ugotovimo, da je Anglež), ki mirno na klopci je sladoled. Kljub temu je prijazen in nas fotografira tako razigrane, sladoled pa se mu od vročine topi in teče po roki.


Smeje se zahvalimo in že hitimo proti Piranu. 

Pred Piranom srečamo nevesto na dekliščini in prispevamo za en Jagermeister, nato pa se ustavimo na Tartinijevem trgu, kjer spet iščemo žrtev, ki bi nas fotografirala. In glej ga zlomka, nasproti prihaja gospod s sladoledom, tisti od prej in spet ga nahecamo, da nas fotografira. 


Tudi sam ne more verjeti naključju, zato se nič ne brani, ampak strokovno opravi naročeno delo.

Malo nam je že vroče in željne kave in vode sedemo v lokal na trgu. Klepetamo in uživamo, čas pa neusmiljeno teče. Tako skoraj zamudimo na naslednje predavanje o zdravi, sijoči in mladostni polti. Predava Nataša Godler iz studia Natasha Space. Z zanimanjem poslušam tudi to predavanje, saj sva s predavateljico Natašo iste stroke in zadovoljna ugotovim, tudi istega mnenja o negi kože. Njeni izdelki me čakajo tudi v darilni vrečki, ki smo jo dobile ob prihodu. Pred večernim make-upom preizkusim serum iz njene linije in učinek je neverjeten.

Današnji party in večerja bosta sploh posebna. Slišale smo, da nas bo obiskal sam agent 007, zato smo vse na trnih in neučakane.

In potem ga zagledam.  Neustrašno stoji ob mizi, obkrožen z oboževalkami.

Tudi sama se postavim v njegov objem, ampak izgleda, da mu nisem preveč zanimiva, saj nepremično stoji zraven mene kot lipov bog.  Ne jezim se preveč, prepustim ga naslednji oboževalki in se raje družim s puncami.

Ob večerji in Martiniju čas pobegne en, dva, tri. K naši mizi prisede tudi Alenka. Preprosta, zanimiva, občudovanja vredna in izredno lepa ter ženstvena.  Všeč mi je tudi zato, ker "fura" podoben stil kot jaz.  Pogovor kar teče in teče, klepetamo in se smejimo, kot bi se poznale že leta, ne pa se šele sedaj spoznale. Ko nas osebje opozori, da je ura že pozna in moramo zapustiti restavracijo, smo vse kar malce žalostne, da se moramo raziti.

Mimogrede navržem, da nadaljujemo pri nama v sobi na pižama partyju, vendar nisem prepričana, da se kateri še da priti.

Ravno, ko se z Natašo preoblečeva, potrka pri vratih in ko jih odprem pred njimi stoji Alenka, v luštkani pižami. 

"Saj ne morem verjet, prišla si."  ne morem skriti navdušenja. Vstopi s kozarci in šampanjcem v roki, točno tako kot se na pižama party pride.

Kmalu za njo pridejo še druge in naenkrat je soba polna deklet, ki se prešerno pogovarjamo o vsem, kar nam pride na pamet. Po dobrih dveh urah, ki mineta kot bi mignil, se zgodaj zjutraj poslovimo utrujene, toda zadovoljne, po še enem zanimivem dnevu. 

Na srečo Alenka poskrbi, da lahko v nedeljo spimo in zajtrkujemo celo do 11. ure, za kar smo ji vse neizmerno hvaležne. Na koncu se sploh ne spomnim, če Nataši zaželim lahko noč. Ko se uležem, se moje oči zaprejo in potem je samo še tema. 


13.6.2021 nedelja - 3. dan

Zbudim se presenetljivo hitro. Nataša še spi, zato tiho stopim na balkon, sedem na stol in opazujem mirno morje. Še včeraj sem premišljevala o tem, da bi šla zjutraj plavat, vendar se mi sedaj ne da. 

Nataša tudi vstane, dovolj časa imava pred zajtrkom. Pospraviva stvari, da nama kasneje ne bo treba, čeprav so nam dovolili pozni chek out, celo do 17. ure. Vse pohvale hotelu Histrion za prilagodljivost. 

Zajtrk je spet raznolik, zato naberem vsega po malem. Kosilo bova danes jedli bolj pozno, zato se kar najeva. Po zajtrku si privoščiva kavo na obali pred hotelom. 

Miren in topel dan je, pred zadnjim predavanjem in zaključkom imava še nekaj časa, zato uživava na kavi, kolikor dolgo se le da.

Zadnji dve predavanji skoraj izpustiva. Saj ne, da ne bi bili zanimivi, ampak posedanje ob morju mi vsekakor bolj paše. Vseeno se z Natašo odpraviva v dvorano, spodobi se, da sva prisotni do konca. 

Na koncu vsega lepega, pa vedno sledi slovo. Skoraj na robu solz sem (krivi so hormoni :-)), ko se z Alenko in ostalimi udeleženkami objamemo in poslovimo, z obljubo, da se srečamo na naslednjem "Vikendu zate". 


Zanimiv, poseben, poučen in srečen vikend je za mano. Poln novih spoznanj deklet, ki so vsaka zase posebne in zanimive. Največja zahvala pa gre zagotovo Alenki in Barbari, ki sta to organizirali. 

Ko zvečer doma pripovedujem o svojih doživetjih na tem vikendu, sem spet na robu solz.

Ampak zdaj že tako veste: krivi so hormoni. :-)


Fotografije: Matteo Passigato in moj arhiv